AB de Villers – Just about the best cricketer in the world

15-06-2018

Onlangs heeft AB de Villiers zijn imposante internationale cricket carrière afgesloten. De Zuid-Afrikaan kondigde in een persconferentie aan “I am tired.”Met deze woorden eindigde een van de grootste carrières in de moderne sportwereld. Cricket mag in Nederland niet dagelijks op de voorpagina’s van de kranten staan, mondiaal is cricket één van de grootste sporten met miljarden fans, die dagelijks gekluisterd zijn aan de buis of wedstrijden live bezoeken. Wereldwijd is cricket, net als voetbal en formule-1, een miljarden business.

Business team

In deze business is AB de Villiers een groot sportmerk. Hij speelde ’all over the globe’en verdiende kapitalen aan inkomsten of liever gezegd ‘omzet’ voor zijn bedrijf AB de Villiers; een businessteam van zeven mensen onder leiding van een general manager, verantwoordelijk voor de zakelijke, logistieke en mentale begeleiding van de topcricketer. Hierdoor kon AB zich volledig focussen op zijn echte werk; cricketwedstrijden winnen voor Zuid Afrika, The Royal Challengers Bangalore (India) en de Titans in Johannesburg.

REPS

Om goed te kunnen focussen op zijn cricket leerde hij van zijn general manager het begrip: REPS.

De Rstaat voor ‘Recognise’, de dunne lijn tussen succes en falen of in crickettermen: tussen het scoren van een ‘century’ (100 of meer runs) of een ‘duck’ (0 runs). Wees niet te enthousiast na een century en voel je niet terneergeslagen na een duck. Balanceer succes en falen door altijd hard te werken en je voor te bereiden op de volgende dag. Recognise helpt AB met de voeten op de vloer te blijven staan en goed om te kunnen gaan met de psychologische druk die de topcricketer dagelijks ervaart in de constante spotlights.

De E staat voor ‘Enhance’, het onderhouden van goede relaties, zowel sportief met zijn teamgenoten en opponenten, zakelijk met sponsors, officials, media en zijn business team en privé met gezin, familie en vrienden. Al deze groepen mensen vragen zijn aandacht. Ook hier is balans van belang. Balans tussen privé en werk, waarbinnen hij speciale aandacht geeft aan zijn privé leven.

De P staat voor‘’Prepare’, voor het leven na het internationale cricket. Iedere sportman weet dat zijn actieve carrière op een dag zal beëindigen, door ‘ouderdom’’ – ‘I am tired’– óf een blessure. Dat betekent dat de speler uit de spotlights gaat en een tweede carrière kan oppakken, veelal tegen minder inkomsten. AB zal voor zijn club The Titans in Johannesburg blijven spelen en gaat zich nu voorbereiden op een toekomst na cricket.

De Sstaat voor ‘Stay close.’ AB is een religieus man en wil graag dicht bij zijn geloof blijven. Daardoor blijft hij ‘eenvoudig’ op het goede pad en voelt hij zich dagelijks goed. In algemene termen zou men deze gedachte kunnen vertalen door trouw te blijven aan kernwaarden, aan wat men belangrijk vindt in het leven. Kernwaarden zijn een leidraad voor een productief en gelukkig leven.

Door dagelijks aandacht te geven aan REPS heeft AB de Villiers kunnen uitgroeien tot ‘Just about the best cricketer in the world’, zoals hij wordt genoemd door oud England Captain en sportjournalist Mike Atherton. AB de Villiers was in elk stadion, in elk land waar hij speelde, een van de meest geliefde cricketers, door zijn prestaties en zijn eenvoud. ABD… ABD… ABD… ABD… ABD… ABD  scandeerden zijn fans wereldwijd naar hun meest geliefde cricketer, mede door REPS.

Wil je een indrukkende autobiografie lezen van deze topcricketer, dan is AB – The Autobiography een absolute aanrader… ook voor niet-cricketers met interesse voor de ontwikkeling van mensen.

Nieuwsbrief