De Cursus van Niets

15-12-2015

Stilte, discipline en regelmaat van het kloosterleven.
In het kader van de spirituele dimensie van de Hele Mens heeft MVNP met sycholoog Roelof-Jan Verschoor de Cursus van Niets gerorganiseerd in de St. Adelbertabdij in Egmond-Binnen op 15 en 16 december. Dit klooster is nog een van de weinige kloosters in Nederland waar men met de monniken kan meeleven en hun dagritme kan ervaren. De cursus van niets is bedoeld om in combinatie met de stilte, de discipline en regelmaat van het kloosterleven een begin te maken met een onderzoek naar het alomvattende niets of ruimte als equivalent voor ons waarachtige zelf. De cursus levert een bijdrage tot het psychologisch inzicht in het bewustzijn.
 
 
Wat kunt u verwachten?
U verblijft twee volle dagen plus twee overnachtingen in een Benedictijns Klooster, de Adelbert Abdij in Egmond, daarnaast krijgt u een prachtige training van “niets.” Dit klooster is nog een van de weinige kloosters in Nederland waar u met de monniken kunt meeleven hun dagritme ervaart en samen met de Monniken in stilte in de refter eet. Dit op zich is al een unieke en heilzame ervaring, het volgen van de regelmaat, rust en stilte van het klooster.
 
U verblijft in een comfortabele éénpersoons kamer in het nieuw gebouwde gastenhuis. Dit is misschien wel één van de laatste kansen om in een nog functionerend klooster te verblijven. Helaas zijn er niet veel nieuwe intredingen meer en lijkt het monastieke leven in Nederland te verdwijnen. Juist in een tijd waarin de behoefte aan rust en bezinning zo groot is.
 
 
De inhoud van de cursus.
De cursus van niets is bedoeld om in combinatie met de stilte, de discipline en regelmaat van het kloosterleven een begin te maken met een onderzoek naar het alomvattende niets of ruimte als equivalent voor ons waarachtige zelf. De cursus levert een bijdrage tot het psychologisch inzicht in het bewustzijn. Het geeft inzicht in de dualiteit van ons denken en de verkramping en de conflicten die daar door ontstaan in ons persoonlijk leven en de maatschappij. De cursus van niets, past geheel bij de monastieke omgeving. In de huidige maatschappij waarin, stress, burnout, depressie, en zinloosheid veel voorkomende klachten zijn. Zijn we geneigd de oplossing te zoeken in het ondernemen van actie. We versterken het ego nog wat en geven nog wat extra gas.
 
De cursus van niets zal u een andere weg wijzen, een weg van contemplatie, verstilling en het herbronnen, terug naar het ware zelf of het vrije ongeconditioneerde bewustzijn. De paradox te ontdekken in het handelen door niet te handelen. Bewust worden dat alles uit niets (niet iets) bestaat. Een ervaringsfeit maken van dat het gezochte al gevonden is. Ons gedrag is in de loop van ons leven, in toenemende mate geconditioneerd. We nemen de werkelijkheid waar door de bril van ons verleden en onze inhoud is veelal bepalend voor hoe we naar de wereld kijken, wie we denken wat we zijn en de beslissingen die we nemen. Onze persoonlijkheid (persona betekend masker) is op deze wijze gevormd. Hierdoor hebben we minder contact met onze authenticiteit en verliezen hierdoor geestesenergie en creativiteit. Het gevolg hiervan is een zekere ego kramp. De gevolgen hiervan zijn uiteindelijk niet alleen maar mentaal maar uiteindelijk ook fysiek van aard. De cursus maakt naast het ervaren van de dagorde in het klooster, gebruik van meditatie, groepsgesprek, presentaties en oefeningen.
 
Doelen:
 

  • Ontwikkelen van (meer) zelfkennis en zelfbewustheid
  • Gewoon weer een stil worden.
  • Leren dat stilte niet de afwezigheid is van iets maar de aanwezigheid van alles.
  • In de stilte het Zelf en de authenticiteit vinden.
  • Het ontdekken van de creativiteit en zingeving.
  • Ervaren dat in niets alles verbonden is.
  • Het ontdekken van het ongeconditioneerde bewustzijn.

 
St. Adelbertabdij
Abdijlaan 26
1935 BH Egmond-Binnen

Nieuwsbrief