Het beste idee ooit in de psychologie

22-04-2018

Columnist Ben Tiggelaar schreef afgelopen zaterdag in NRC een column over het beste idee ooit in de psychologie. Hoe help je mensen hun gedrag te veranderen? Psycholoog Kurt Lewin kwam „met het beste idee ooit”.

Kurt Lewin (1890-1947) was een fameuze Joods-Duitse psycholoog die emigreerde naar de Verenigde Staten en onderzoek deed naar onder meer groepsgedrag en verandering. Hij geloofde dat het al dan niet vertonen van wenselijk gedrag in hoge mate word bepaald door twee soorten krachten die in elke situatie een rol spelen: drijvende krachten en remmende krachten. Het gedrag dat we uiteindelijk laten zien is volgens Lewin een staat van evenwicht tussen deze twee soorten krachten.

Stel dat je elke week drie keer wilt hardlopen. Een drijvende kracht kan daarbij zijn: informatie over hoe gezond regelmatig rennen is. Een remmende kracht kan zijn: teveel andere verplichtingen. Kahneman: „Lewins inzicht was dat wanneer je een verandering wilt in gedrag, er een goede en een slechte manier is om dat aan te pakken. De goede manier is door het verminderen van de remmende krachten, niet door het vergroten van de drijvende krachten.”

In onze training Persoonlijke Effectiviteit besteden we ook aandacht aan de remmende krachten die je Persoonlijke Effectiviteit in de weg kunnen zitten. Bijvoorbeeld:

  • Je bent niet altijd proactief
  • Je loopt soms weg voor jouw verantwoordelijkheden
  • Je hebt niet altijd een duidelijk doel voor ogen
  • Je hebt moeite om prioriteiten te stellen

Als jij één van deze situaties herkent, dan is de leergang “Persoonlijke effectiviteit” een krachtige methode om jouw effectiviteit en dus de effectiviteit van het bedrijf waar jij werkt te verbeteren. Klik hier om meer te weten over deze training.

Nieuwsbrief