Het ren-je-rot-dilemma voor leidinggevenden

28-07-2020

In de vorige blog vertelde ik je over het ren-je rot-dilemma. Het dilemma dat we in ons werk niet weten wat echt belangrijk voor ons is en daardoor alles belangrijk lijkt. Met als gevolg dat we geen keuzes maken en we dus alles doen. Daarbij gaf ik vijf tips over wat je hier zelf in de werkomgeving aan kan doen. Als je zelf ook leidinggevende bent, dan kun je in die rol veel betekenen voor je medewerkers en hen ondersteunen om te voorkomen dat zij bij hun werk last krijgen van het ren-je-rot-dilemma. Daarom in deze blog vijf tips voor de leidinggevende.

5 “Ren-je-minder-rot” tips voor jou, als leidinggevende

Tip 1 Stop even met rennen
Gedreven medewerkers gaan lekker aan de slag en zijn zeer productief. Als de werkdruk daarbij hoog is zullen ze niet snel even tijd nemen om te stoppen met rennen en te reflecteren op wat ze aan het doen zijn. Daarin kan jij als leidinggevende een belangrijke rol hebben door met je medewerker regelmatig even een kop koffie of thee te pakken. Dat geeft jullie meteen ook de mogelijkheid om de samenwerking te evalueren en bij te stellen als dat nodig is.

Tip 2 Waar gaan we voor rennen
Het is belangrijk dat medewerkers weten wat jouw belangrijkste doelen zijn als leidinggevende. Het helpt jou en je medewerker(s) enorm als zij weten welke drie doelen bovenaan jouw lijstje staan. Het geeft hun richting om te bepalen wat wel en niet belangrijk is. Neem de tijd en communiceer jouw top drie doelen. Wat daarbij ook belangrijk is dat je samen met je medewerker afstemt aan welke van jouw drie doelen de medewerker zelf kan bijdragen.

Tip 3 Waar rennen we naar toe
Om te weten of de acties van jouw medewerker(s) bijdragen aan het doel dat jullie willen bereiken is het belangrijk om meetbare resultaten te definiëren. Vaak worden resultaten gedefinieerd in de vorm van een inspanning, bijvoorbeeld de inzet van middelen, zoals telefoons, computers en mensen. Of het resultaat van een inspanning, bijvoorbeeld het aantal klanten dat je hebt gebeld. Het voordeel is dat dit goed te meten is, alleen het nadeel is dat je niet weet of jouw medewerker dichter bij zijn of haar doel gekomen is. Zowel niet op de deadline als tussentijds.

Om je medewerker echt effectief te laten zijn is het belangrijk dat de uitkomst gemeten wordt. De uitkomst is het effect dat bewerkstelligd wordt door het resultaat. Bijvoorbeeld het sluiten van contracten als gevolg van het bellen van klanten. Het is moeilijker te meten maar hierdoor ben je wel in staat tussentijds te sturen op een gewenste uitkomst.

Bepaal met de medewerker meetbare resultaten voor elk van de drie doelen waarmee jullie tussentijds kunnen zien of jullie op de goede weg zijn. Het voordeel is dat de medewerker zich kan richten op acties die echt bijdragen en meer plezier krijgt in zijn of haar werk doordat daadwerkelijk zichtbaar resultaat wordt behaald.

Tip 4 Hoe komen we daar
Nu komen we bij de acties. Bepaal samen met jouw medewerker welke acties jij doet als leidinggevende en welke acties de medewerker gaat doen. Omdat dit geen losse  acties zijn, maar gerelateerd aan de resultaten die zorgen dat jullie belangrijkste doelen gehaald gaan worden, weet je zeker dat je samen de goede kant op rent.

Tip 5 Plan de pitstops
De laatste stap is heel herkenbaar maar o zo belangrijk. Je doet als leidinggevende regelmatig een beroep op je medewerker. Heb je even? En in de regel heeft jouw medewerker even en gaat hij of zij daarna aan de slag met de vraag die je hem of haar gesteld hebt. Weg focus op jouw belangrijkste doelen en voordat je weet zit jouw medewerker middenin het door jou aangezwengelde ren-je-rot dilemma. De oplossing? Heb je aanvullende verzoeken/spoedjes e.d.: Prioriteer het werk. Bepaal samen of voor jouw medewerker wat mag komen te vervallen of later in de tijd gepland mag worden.

Deze 5 tips helpen jou als leidinggevende bij het voorkomen dat jouw medewerker zich rot gaat rennen om alle ballen in de lucht te houden. Belangrijk voor de ontwikkeling en het werkplezier bij de medewerker en jezelf terwijl je ondertussen jouw drie belangrijkste doelen bereikt (en de medewerker de zijne).  

Heb je vragen over deze blog, stuur me een e-mailbericht. Ben je op zoek naar een methodiek om doelgerichter te gaan werken, klik dan hier.

Nieuwsbrief