Het ren-je-rot-dilemma

19-07-2020

Hoe meer opties we hebben als mens des te lastiger vinden we het om te kiezen. Hiervoor is een biologische verklaring. Als het aantal opties stijgt, maken de twee delen van de hersenen die te maken hebben met beslissingen nemen kortsluiting. Voor ons werk betekent dit dat als we niet weten wat echt belangrijk voor ons is, alles belangrijk lijkt. Met als gevolg dat we geen keuzes maken en we dus alles doen. Daar komt bovenop dat anderen ons alles zien doen en daarmee ook verwachten dat we alles doen. En als klap op de vuurpijl: doordat we alles doen, hebben we geen tijd  om na te denken over wat nu echt belangrijk is voor ons. Dit is kortgezegd het ren-je-rot-dilemma.

Het gevaar is dat je je niet bewust bent van al dat geren. Dopamine zorgt er namelijk voor dat je een lekker gevoel krijgt van het afwerken van je to-do-lijst(en). En voordat je het weet ben je eraan verslaafd. Maar soms, als je op een spaarzaam moment even gestopt bent met rennen, komt toch de gedachte op: “Bereik ik wel wat ik wil bereiken?” De kans is groot dat je op zo’n moment  tot de conclusie komt dat het allemaal veel doelgerichter zou kunnen. Alleen hoe doe je dat?

In de werkomgeving kan je zelf heel veel doen, maar heb je ook de hulp nodig van je leidinggevende. Omdat bij jezelf beginnen het makkelijkst is, vind je hieronder eerst een aantal dingen die je zelf kunt doen. Volgende week vertellen we meer over hoe jouw leidinggevende jou (en zichzelf) kan helpen om doelgerichter te worden.

5 “Ren-je-minder-rot” tips voor jou

Tip 1 Stop even met rennen
Iedereen heeft een eigen ritme waarin hij of zij de dag indeelt. En op die dag zijn er momenten waarop je geleefd wordt door anderen en er zijn (spaarzame) momenten die je voor jezelf hebt. Identificeer die momenten voor jezelf en sta op dat moment even stil bij wat je gaat doen die dag, die week, die maand. Een half uur per keer is voldoende.

Tip 2 Waar ga ik voor rennen
Niet alleen jij maar ook de mensen om je heen en zeker ook je leidinggevende kennen het ren-je-rot dilemma.Om jezelf en je leidinggevende te helpen vraag je jouw leidinggevende wat zijn of haar top drie doelen zijn. Schrijf daarna maximaal drie doelen voor jezelf op die afgeleid zijn van de doelen van je leidinggevende. Dit zijn altijd de doelen die bovenaan je to-do-lijst staan.

Tip 3 Waar ren ik naar toe
Het is mooi om drie doelen te hebben, maar voordat je het weet zijn dat drie olifanten waarbij je niet weet wat je als eerste moet gaan doen. Bepaal voor jezelf meetbare resultaten voor elk van die drie doelen waarmee je tussentijds kan zien of je op de goede weg bent. Jouw credo is: “Eat an elephant one bite at a time”. Zorg dat de resultaten die je opschrijft het resultaat zijn van een inspanning.

Tip 4 Hoe kom ik daar
Nu komen we in het gebied dat we al kennen, de acties. Bepaal de acties die ervoor gaan zorgen dat je de gewenste resultaten behaalt. En voer ze uit. Omdat dit geen losse  acties zijn, maar gerelateerd aan de resultaten die zorgen dat je jouw drie belangrijkste doelen gaan halen, weet je zeker dat je de goede kant op rent.

Tip 5 Plan je pitstops
De laatste stap is heel herkenbaar maar o zo belangrijk. Jouw leidinggevende en collega’s doen regelmatig een beroep op jou. Heb je even? En in de regel hebben we even en gaan we aan de slag met de vraag die gesteld is. Weg focus op jouw belangrijkste doelen en voordat je weet zit je middenin het ren-je-rot dilemma. De oplossing? Beantwoord alle vragen van je leidinggevende en je collega’s waarop je binnen 20 seconden het antwoord kunt geven. Lukt je dat niet, plan dan een koffiemoment op een later tijdstip om de vraag te bespreken. Hierdoor word je niet gestoord bij het uitvoeren van je acties die te maken hebben met je belangrijke doelen.

Deze 5 stappen helpen jou bij het voorkomen dat je je rot aan het rennen bent om alle ballen in de lucht te houden. Volgende week vertellen we meer over hoe jouw leidinggevende jou (en zichzelf) hierbij kan helpen.

Heb je vragen over deze blog, stuur me een e-mailbericht. Ben je op zoek naar een methodiek om doelgerichter te gaan werken, klik dan hier.

Nieuwsbrief