Laat jij zien als leider wat belangrijk is?
24-10-2020
Als leider moet je altijd het goede voorbeeld geven. En met het goede voorbeeld bedoelen we vooral jouw daden als leider. Wat jij doet, wordt door je medewerkers onder een vergrootglas gelegd. Indien jij als leider gedrag vertoont dat vertrouwenwekkend is en in lijn met de waarden van het bedrijf, grote kans dat medewerkers dat zelfde gedrag zullen gaan vertonen. Een goede gelegenheid voor jou als leider dus om effectief gedrag te stimuleren in de organisatie en daarmee de doelen van de organisatie te realiseren.
Maar hoe doe je dat? Drie stappen voor succes:
Stap 1: Uitspreken van het gewenste gedrag
De eerste stap is dat je als leider het gewenste gedrag communiceert. Dit kan door het formuleren van een persoonlijke commitment statement. Maar bijvoorbeeld ook door het formuleren van gedragen waarden voor de organisatie. Het is hierbij belangrijk dat je het gedrag zodanig formuleert dat als anderen het lezen ze het kunnen voordoen of nadoen. En dat het daadwerkelijk actief gecommuniceerd wordt en niet alleen in een strategisch plan staat of een bestandje is op je computer.
Stap 2: Laat het gedrag zelf zien en vraag feedback
Iedereen kent het spreekwoord: “Goed voorbeeld doet goed volgen”. Dat geldt vooral voor daden en niet voor woorden. Stap 1 is dus een goed begin, maar dan ben je er nog niet. Je moet het ook laten zien, elke dag weer. En dat is lastig, sowieso, maar vooral omdat we van onszelf altijd denken dat we dingen vanuit een goede intentie doen. Je herkent je vast in de situatie dat je leidinggevende jou iets vraagt en jij daarop een bevestigend antwoord geeft. Terwijl je gelijk denkt, daar heb ik geen tijd voor. Goede intentie, maar de deadline wordt waarschijnlijk door jou niet gehaald.
Een goede manier om het gedrag daadwerkelijk te laten zien is feedback vragen. Vraag als leider feedback aan je medewerkers. Zorg dat je 1-op-1 gesprekken met medewerkers niet alleen gaan over hun gedrag, maar ook over jouw gedrag. Geef aan welk gedrag je wilt laten zien en of de medewerker dat ook in de praktijk ziet. Bijkomend voordeel is dat medewerkers ook feedback gaan vragen. De beste manier voor een cultuur van feedback in de organisatie.
Stap 3: Versterk het gewenste gedrag door positieve feedback
Veel leidinggevenden hoor ik vaak zeggen dat ze meer positieve feedback zouden kunnen geven maar niet doen. Onze nuchtere Hollandse aard wordt vaak als reden genoemd maar dat is te makkelijk. Vaak worden stap 1 en 2 niet gezet, waardoor we niet gefocust zijn op welk gedrag we eigenlijk echt belangrijk vinden. Hierdoor is het niet top of mind en laten we de kans om dat gedrag te benoemen als we daarvoor de gelegenheid hebben voorbij gaan.
In een eerdere blog had ik het over het ren-je-rot dilemma. Het dilemma dat als we niet weten wat echt belangrijk voor ons is, alles belangrijk lijkt. Met als gevolg dat we geen keuzes maken en we dus alles doen. En dus geen tijd hebben om even te stoppen met rennen.
Het devies voor stap 3 is: Stop even met rennen. Iedereen heeft een eigen ritme waarin hij of zij de dag indeelt. En op die dag zijn er momenten waarop je geleefd wordt door anderen en er zijn (spaarzame) momenten die je voor jezelf hebt. Identificeer die momenten voor jezelf en sta op dat moment even stil bij wie je een compliment die dag of die week gaat geven.
Als je deze stappen volgt zie je vanzelf hoe besmettelijk jouw gedrag voor anderen is. Deze 3 stappen helpen jou om het effectieve gedrag te implementeren dat nodig is in de organisatie om de gestelde doelen te realiseren.
Heb je vragen of interesse over hoe jij dit als leider kan gaan doen, klik dan hier.