Leergang commerciële vaardigheden voor advocaten, notarissen en fiscalisten

15-09-2016

Download Brochure online.
 
“Het grind knirpt niet meer zoals voorheen”
 
Ontwikkelingen in de advocatuur – Vanouds her is de advocatuur een beroepsgroep die weinig kwetsbaar is geweest voor sociaaleconomische ontwikkelingen. Daarin is de laatste jaren verandering gekomen. Enerzijds, groeit de omzet in de juridische markt als gevolg van steeds verder gaande juridisering van de maatschappij. Anderzijds, staat de juridische markt onder druk door de entree van nieuwe aanbieders (Angelsaksische kantoren, niche kantoren, lage prijs aanbieders), bezuinigingen in de sociale rechtshulp, steeds veeleisender klanten (zowel zakelijke opdrachtgevers als particuliere cliënten) die veel beter geïnformeerd zijn door het internet. Hierdoor worden de relaties met opdrachtgevers en particulieren steeds zakelijker, waardoor de tarieven onder druk komen te staan. Op inhoudelijk vlak is er druk in de juridische markt door steeds meer complexe en meer internationale zaken. De bedrijfsvoering van advocatenkantoren staat onder druk door toenemende automatisering m.n. voor standaardoplossingen. Om bij te blijven moeten advocatenkantoren steeds meer investeren in ICT systemen. Vanuit de maatschappij is er steeds meer roep om transparantie, staat het beroepsgeheim onder druk en zijn de hoge inkomens slecht uit te leggen in de publieke opinie. Samenvattend: Er is een gevecht gaande om de klant, omdat ‘het grind niet meer zo vanzelf knirpt als voorheen.’
 
 
Marketing en Verkoop – De bovenstaande ontwikkelingen hebben tot gevolg, dat advocatenkantoren zich dienen te heroriënteren op hun positionering in de markt en meer aandacht moeten geven aan het werven en binden van klanten. Kortom, er is behoefte aan professioneler marketing en verkoop; in beleid en in uitvoering. Twee vakgebieden die veelal niet deel uitmaken van de rechtenstudie en de juridische beroepsopleiding, waardoor er behoefte is aan een commerciële vorming voor advocaten.
 
De Leergang Commerciële Vaardigheden voor Advocaten – Deze Leergang is speciaal ontworpen voor advocaten door consultancy- en trainingsorganisatie Maarleveld Van Nieuwpoort & Partners (MVNP). In de visie van MVNP zijn de mensen in een organisatie bepalend voor het bedrijfsresultaat. Mensen die goed opgeleid en gemotiveerd zijn, die doen wat zij leuk vinden en dat vaak ook goed kunnen. Niet iedere advocaat is van nature geschikt om commercieel werk te doen. Ons advies is om deze advocaten als professioneel juridisch specialist te laten functioneren. Echter, er zijn ook advocaten, die het commerciële werk wel leuk vinden, maar niet geschoold zijn in dit vakgebied. Voor deze laatste groep advocaten is ‘De Leergang’ ontwikkeld.
 
Drie onderdelen en zes modules – Na een intake ter kennismaking, beginnen we met het onderdeel Persoonlijke ontwikkeling, waarin gewerkt wordt aan het bewustzijn van eigen commerciële talenten en vaardigheden, leidend tot een individueel ontwikkelingsplan. Vervolgens werken we aan de zakelijke ontwikkeling van de advocaat; het opstellen van een cliëntplan, het toepassen denkmethode van Overtuigend (jezelf) Verkopen en het ontwikkelen van een acquisitieplan. Om het geleerde effectief in de praktijk te brengen, wordt de commerciële advocaat vervolgens gecoacht in de concrete praktijk. De deelnemers aan de Leergang worden begeleid door zes ervaren professionals op het vakgebied van persoonlijke ontwikkeling, marketing en verkoop. Een aantal van hen heeft actuele werkervaring in de advocatuur.
 
Voor meer informatie: Derick Maarleveld 06-52 40 50 87 of e-mail: derick@mvnp.nl
 
 

Nieuwsbrief