Hoe de mindset van een onderzoeker helpt bij het realiseren van je doelen

12-02-2021

Begin dit jaar heb ik mijn goede voornemens benoemd. Zowel zakelijk als privé. Jij misschien ook? En nu is januari al weer voorbij en moet ik constateren dat het met sommigen van mijn voornemens nog niet echt wil lukken.

Herkenbaar? Met passie nemen we ons goede voornemens voor en vol goede moed gaan we aan de slag om ze waar te maken. Maar na een maand, of in een gunstig geval, een paar maanden komt de klad er in en raken al die goede voornemens steeds verder op de achtergrond. Elk jaar opnieuw! Hoe komt dat toch? En belangrijker nog, wat kun je doen om dat te voorkomen?

Vastbesloten om het dit jaar wel vol te houden ben ik op zoek gegaan naar manieren waarop ik het wel kan volhouden. Voornemens zijn te vergelijken met het stellen van doelen. En als je iets nieuws wil bereiken, een nieuw doel, is daar vaak nieuw gedrag voor nodig. En laat het aanleren van nieuw gedrag nou echt ontzettend moeilijk zijn. Daar zijn drie redenen voor. Het eerste: ons brein heeft een voorkeur voor gewoontes, voor automatisch gedrag dat al werkt. Daarnaast zijn wij mensen zo geprogrammeerd dat we pijn, ongemak en verlies het liefst vermijden. En ten derde: onze omgeving. Als onze fysieke en sociale omgeving niet veranderen, veranderen wij ook niet.

Met het bovenstaande in mijn achterhoofd werd het me al snel duidelijk dat het volhouden van mijn goede voornemens me alleen gaat lukken met de juiste mindset. Het geheel van gedachten, opvattingen en overtuigingen ten aanzien van jezelf, anderen en de wereld om je heen. Die mindset bepaalt je gedrag en je gedrag bepaalt uiteindelijk het resultaat: ga je volhouden of niet? Zowel op zakelijk als persoonlijk vlak. Belangrijk dus om te weten welke mindset helpt. Ik vond uit dat de mindset van een onderzoeker mij heeft geholpen bij het volhouden van mijn goede voornemens. Hoe dat werkt?

Voordat hij begint stelt een onderzoeker een hypothese op, een onderzoeksvraag. Welke factoren beïnvloeden de uitkomst die hij verwacht? Bedenk bijvoorbeeld welke factoren het verliezen van wat kilo’s lichaamsgewicht beïnvloedt. Dan kan je denken aan factoren als gezonder eten of meer sporten. Vervolgens gaat de onderzoeker aan de slag om te bewijzen dat deze factoren inderdaad zijn verwachte uitkomst beïnvloeden. Hij test dus zijn hypothese en als deze niet stand houdt, gaat hij aan de slag met de volgende hypothese. Net zo lang tot hij een hypothese vindt die klopt.

Om mijn goede voornemen om twee liter water te drinken per dag niet voor het einde van het eerste kwartaal al te zijn vergeten, heb ik de mindset van een onderzoeker zelf uitgeprobeerd. Hypothese 1: Een grote fles water op het bureau die aan het einde van de dag leeg moet zijn. Geen succes. Aan het einde van de dag had ik steevast nog een halfvolle fles. Hypothese 2: Bijhouden van mijn waterverbruik in een app. Ook geen succes, want zelfde resultaat (en meer werk). Hypothese 3: Water op kamertemperatuur drinken omdat ik mijn thee altijd liet staan. Je raadt het al, ook geen succes. Uiteindelijk was hypothese 4 een succes (tot nu toe). Meer daarover later in dit stuk.

Mijn praktijkexperiment hierboven laat zien dat je vaak begint met een nieuw doel door te bedenken hoe je het gaat aanpakken en er daarna meteen mee aan de slag gaat. Als de aanpak dan niet snel tot het realiseren van het doel leidt, ligt afhaken op de loer.

Na het goede voornemen is het dus belangrijk om hypotheses op te stellen. Met welk gedrag verwacht ik dat het me lukt om het goede voornemen vol te houden? Als je een aantal manieren hebt bedacht, ga je met de meest belovende uitproberen. Niet allemaal tegelijk, maar eerst de eerste en als die niet werkt de volgende. Net zo lang totdat je een manier vindt die werkt.

En nu zien we het voordeel van de mindset van een onderzoeker. Je stopt dan niet als je één aanpak hebt bedacht maar je bedenkt er zoveel mogelijk. Waardoor je door kunt gaan als de eerste aanpak niet lukt, net zolang totdat het werkt voor je.

Bij het bedenken van die verschillende aanpakken kun je gebruik maken van aanjagers van nieuw gedrag. Capaciteit (wat kan ik dat helpt om mijn doel te behalen, zowel fysiek als psychologisch), motivatie (wat sluit bij mijn innerlijk drang aan) en omgeving (hoe kan ik de fysieke en mijn sociale omgeving gebruiken om mijn doel te halen) kun je inzetten om aanpakken te bedenken die werken om je je goede voornemen te laten volhouden. In mijn geval zou ik er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat er op plekken waar ik op vaste momenten kom altijd een glas water klaar staat (fysieke omgeving) en zou ik kunnen onderzoeken of ik misschien een competitie-element kan toevoegen aan mijn water drinken-voornemen (motivatie).

In het kort moet je de volgende stappen door om je goede voornemens (en andere doelen) voortaan ook echt vol te houden of te realiseren:

1. Bepaal je goede voornemen of doel.
2. Verzin zoveel mogelijk aanpakken om je goede voornemen of doel te realiseren.
3. Kies de 3 tot 5 aanpakken waarvan je verwacht dat die het meest bijdragen (en sluit
daarbij aan bij de drie aanjagers van gedrag).
4. Start met de eerste aanpak en ga aan de slag.
5. Als de aanpak niet werkt, stop dan en ga verder met de volgende aanpak.

En welke aanpak hielp mij uiteindelijk verder? Ik kwam erachter dat mijn eerste drie pogingen allemaal gebaseerd waren op een nieuwe gewoonte. Gewoon te lastig voor mij om vol te houden. Ik kwam op het idee om het water drinken te koppelen aan een dagelijkse gewoonte. Een gewoonte die ik nooit oversla, wat er ook gebeurt. Eten en koffie drinken. Bij ontbijt, lunch, avondeten en alle koffies verplicht een glas water drinken. En dat werkt al een aantal weken. De volgende uitdaging: minder koffie…

Wil je meer weten hoe jij succesvol kan zijn in het realiseren van jouw goede voornemens en doelen, stuur dan een e-mail naar info@peopleandcompany.nl en wij nemen contact met je op.

Nieuwsbrief