Train je besluitvormingsspier (of beter gezegd: vijf tips voor betere besluiten)

30-11-2022

Wie (her)kent het niet? Aan het einde van de dag lukt het niet zo goed meer om beslissingen te nemen. Je bent moe en ineens ontbreekt het je aan de wilskracht en zelfbeheersing die nodig zijn om goede of gezonde beslissingen te nemen. Kriti Jain, associate professor Human Resources and Organisational Behaviour aan de IE Business School in Madrid noemt dit ‘decision fatigue’.

Beslissingen nemen is vergelijkbaar met naar de sportschool gaan, waar de spier die getraind wordt moe wordt. En terwijl we na het sporten de gebruikte spiergroepen een paar dagen rust gunnen, doen we dat niet als het gaat om het nemen van beslissingen. En dat is niet zonder gevolgen, want onderzoek toont aan dat beslis-moeheid leidt in de loop van de dag tot slechtere besluiten. Dit bleek bijvoorbeeld uit het onderzoek van Shai Danziger van de Universiteit van Tel Aviv, die de besluitvormingspatronen van rechters bestudeerde. In de ochtend en na korte breaks werden betere besluiten genomen dan aan het eind van de dag.

Om die reden is het belangrijk om in je dagritme rekening te houden met de momenten waarop je besluiten moet nemen. Ben je een leidinggevende of werk je in een team dan is dit nog belangrijker. Miscommunicatie en slechte oplossingen liggen op de loer. Gelukkig zijn er manieren om met ‘decision fatigue’ om te gaan. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden die echt werken.

Neem regelmatig pauzes
Breek uit de routine van alle dag. Door regelmatig pauzes te nemen, laad je weer op en neem je meer tijd voor de besluiten, die je moet nemen. Pauzes kosten geen tijd (onze reguliere mindset), maar leveren betere besluiten op. Slow down to speed up.

Plannen van teammeetings
Als trainer en adviseur merk ik dat veel overleggen (besluiten) en trainingen (nieuw gedrag) aan het eind van de dag gepland worden. Plan je teammeetings in de ochtend of na een break zodat jij en je mensen weer opgeladen zijn en betere besluiten nemen. Het op het juiste tijdstip plannen van je teammeetings is “setting your team up for better results”

Dagelijks en Wekelijks onderhoud
We hebben de neiging de week en de dag aan te vangen zonder eerst te plannen wat we de komende week of dag moeten doen. Inventariseer en prioriteer het werk elke week en elke dag zodat je overzicht hebt over je werk. Zo ben je in staat moeilijke beslissingen te koppelen aan je energieniveau. Moeilijke beslissingen kan je dan plannen over meerdere dagen in de week, in de ochtend of na een break.

De eerst volgende actie
Vaak beschrijf je een actie heel globaal.. Hetzij in een zelfstandig naamwoord, hetzij in het uiteindelijke eindresultaat. Dat is niet bevorderend voor het nemen van een besluit. Je moet dan namelijk eerst diep nadenken waar het ook al weer over ging. Wat wel werkt: schrijf voor alle dingen die je moet doen de eerstvolgende actie op. Omschreven in een concrete en fysieke handeling. Daarmee verlaag je de drempel om in actie te komen, ook bij een laag energieniveau.

Koop een sporthorloge
Recentelijk heb ik een sporthorloge gekocht die onder de noemer “Body Battery” een waarde geeft voor een schatting van mijn energieniveau gedurende de dag. Opgeladen aan het begin en laag aan het eind van de dag. Maar de body battery stijgt ook gedurende de dag als ik even een pauze neem of rustiger aan doe. Een graadmeter voor mijn fysieke en mentale moeheid. En dus ook voor de kwaliteit van mijn beslissingen.

Wil je meer weten hoe jij succesvol kan zijn in het veranderen van gedrag op je werk, stuur dan een e-mail naar info@peopleandcompany.nl en wij nemen contact met je op.

Nieuwsbrief