Zo slim als een vijfjarige

24-10-2018

Benieuwd waarvoor 98% van de vijfjarigen slagen en maar 2% van de volwassenen?

Als kind ben je vrij en hoef je niet te conformeren aan de omgeving om je heen. Later als je ouder wordt ontstaat er toch een wereld om je heen (school, opvoeding, familie, werk, vrienden) die enig aanpassingsvermogen van je verwachten. Of je wil of niet je gaat je toch in meer of mindere mate conformeren aan hetgeen schijnbaar van je verwacht wordt.

Een mooi voorbeeld daarvan had ik van de week in de supermarkt. Mijn zoontje van twee wilde niet verder en begon te huilen. Ik vertelde hem waar ik heen ging en een schap later werd ik aangesproken door een medewinkelier. Is dat uw zoon? Hij is aan het huilen en weet denk ik niet waar u bent. Ik zei: hij weet waar ik ben. Kennelijk zijn huilende kinderen hun vader kwijt…

Robbert Dijkgraaf beschrijft in deze column heel mooi hoe wij als volwassenen soms gevangen zijn in onze denkbeelden. Toen ik het las dacht ik gelijk aan hoe wij onze organisaties hebben ingericht. Vaak heel erg bepaald door onze eigen specifieke denkbeelden en nog belangrijker beperkend om de creativiteit die er is te gebruiken voor wat we willen bereiken. Heb jij wel eens op deze wijze naar je eigen organisatie gekeken?

 

Nieuwsbrief